Geschiedenis van de warmtepomp

Het basisprincipe achter hoe een warmtepomp werkt werd aangelegd in 1852 door Lord Kelvin in zijn tweede wet van de thermodynamica. Deze wet is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het deel dat  het belangrijkste is als het gaat om het principe achter de werking van een warmtepomp is het feit dat warmte altijd reist van het warmere gebied in de koudere regio.

De eerste warmtepomp

Lord Kelvin

Lord Kelvin

De eerste warmtepomp werd gebouwd door de Amerikaanse uitvinder Robert C. Webber. Het is allemaal eigenlijk gebeurde per ongeluk toen in de late jaren 1940, Webbe experimenteerde met diepvries apparatuur en hij perongeluk de afvoerleidingen van het koelsysteem aanraakte, en zijn hand brand.

Dit bracht hem op het idee achter de mechanica van een warmtepomp. Hij verbond de leiding van een vriezer met een boiler en omdat de vriezer de constante overtollige warmte kwijt moest transporteerde hij dezeer naar een piping lus en, met behulp van een kleine ventilator, begon hij de warme lucht in de gebouw te blazen. Hij bleef experimenteren door met succes oogsten van warmte uit de grond met behulp van onder-grade warmte verzamelaars. In feite was hij zo tevreden over zijn ontdekkingen die slechts een jaar later, besloot hij zijn oude kolen oven verkopen.

Principe achter de warmtepomp

(Voor niet-technische lezers)
Een warmtepomp werkt in principe op hetzelfde principe als een koelkast, die warmte onttrekt aan het voedsel dat wordt opgeslagen (bijvoorbeeld koeling) en genereert warmte uitgeput de achterzijde van het apparaat (bijv. verwarmen). Een warmtepomp werkt op dezelfde manier, maar in een omgekeerde wijze en met grotere kracht. De pomp is het verwijderen van warmte uit water, lucht of vanaf de grond en verdeelt deze warmte op de gewenste locatie door middel van radiatoren of een vloerverwarming.

(Voor technische lezers)
De eenvoudigste manier om te begrijpen hoe een warmtepomp werkt, is om te kijken naar het volgende diagram:

functie van warmtepompen

Stap 1 – Verdamping: De koelvloeistof circuleert in een warmtepomp het systeem verzamelt warmte uit de lucht, het water of de grond en dit veroorzaakt de verdamping van de koelvloeistof is een bepaalde gasvorming.

Stap 2 – Compressie: De warmtepomp compressor snel comprimeert de koelvloeistof, die nu in een gasvormige toestand en enkele graden warmer. Dankzij de natuurkundige wetten achter het compressieproces, waarbij de temperatuur van het medium compressie veroorzaakt met toenamen in druk, de druk verhoogt de anders gering warmte van het koelmiddel naar een hoger niveau – ongeveer 80 ° C.

Stap 3 – Condensatie: met een tweede warmtewisselaar, de warmte van de verwarmde koelvloeistof overgebracht naar het water circulerende door de radiatoren. Dit zorgt ervoor dat de koelvloeistof temperatuur daalt en condenseert deze weer in een vloeibare toestand. De radiatoren warmteverdeling ingevoerd in de verwarmde gebieden. Het gekoelde water in de hitte lus beweegt dan terug naar de tweede warmtewisselaar, waar het opnieuw wordt verwarmd.

Stap 4 – Expansion: Door het passeren van het expansieventiel komt het koelmiddel weer terug in de eerste warmtewisselaar, waar het opnieuw wordt verwarmd.

Deze cyclus blijft zich herhalen over en weer.